De koningsklasse van de autosport wordt het vaak genoemd, de Formule 1 is de bekendste klasse van de autosport en is in Nederland de populairste vorm van autoracen. Dit komt grotendeels door onze Max Verstappen die laatst nog eens extra bekendheid heeft gekregen door de wereldtitel te behalen.

Door de populariteit van Formule 1 is ook het wedden op Formule 1 zeer populair. Het gaat er alleen wel een stuk anders aan toe dan het wedden op reguliere sporten als voetbal en tennis. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed te kijken wat de mogelijkheden zijn binnen het wedden. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt het wedden op Formule 1?

De technologie van het internet heeft een ware revolutie teweeggebracht in de gokindustrie. In een paar minuten kun je al een F1 weddenschap plaatsen zonder dat je ooit je huis hoeft te verlaten.

Mocht je de kansen die je krijgt niet voldoende vinden kun je gemakkelijk switchen van bookmaker. De bookmakers stellen allemaal andere weddenschappen beschikbaar met elk hun eigen kansen en uitbetalingen per weddenschap. Het beginnen met wedden is zeer gemakkelijk, het is wel erg belangrijk dat je van tevoren genoeg kennis hebt van de sport. Dit kan je namelijk, zeker bij Formule 1, een aanzienlijk voordeel geven. 

Na het aanmaken van een account bij een bookmaker zul je jouw gegevens moeten bevestigen om zo te laten zien dat je degene bent die je ingevuld hebt. Daarna is het een kwestie van geld toevoegen aan je portemonnee en je kunt aan de slag met weddenschappen plaatsen.

Waar kun je op wedden bij Formule 1?

De races binnen de Formule 1 worden tijdens het seizoen door een spanwijdte van één tot drie weken gescheiden. Je kunt dus niet heel vaak een weddenschap plaatsen, zeker niet als je het vergelijkt met het wedden op voetbal of basketbal waar je vaak een groot aantal wedstrijden per week hebt. De keuzes binnen de weddenschappen zijn echter wel zeer ruim. Zo kun je niet alleen wedden op de uitkomst van een race, maar ook op de gebeurtenissen tijdens de race. 

Formule 1 Grand Prix race winnaar

De meest standaard soort weddenschap op deze races is simpelweg het wedden welke coureur een race zal gaan winnen. Voor de populaire coureurs krijg je vaak niet heel veel als ze daadwerkelijk winnen. De underdogs kunnen je echter een flinke winst opleveren als ze daadwerkelijk de race winnen. Denk hierbij aan personen als Lando Norris en Daniël Ricciardo die niet vaak races winnen, maar soms wel kansen weten te creëren.

Weddenschap op podiumplaats

De tweede bekendste weddenschap is het wedden op het behalen van een podiumplaats. Hierbij maak je meer kans dat je coureur ervoor zorgt dat je jouw weddenschap wint. Per race is er namelijk maar 1 winnaar en een drietal podiumplaatsen. Het maakt niet uit welke van de drie plaatsen je de coureur eindigt, zolang hij maar het podium bereikt. Dit is een ideale weddenschap voor mensen die wat minder risico willen lopen met hun weddenschap. Doordat er meer kans is op het behalen van een podiumplek vergeleken met het winnen van een race zul je wel een kleinere uitbetaling krijgen als het daadwerkelijk gebeurt.

Prop Weddenschappen

Sommige bookmakers bieden per race extra weddenschappen aan die min of meer hetzelfde zijn als side bets. Hieronder vallen weddenschappen als van welke constructeur er een auto de race zal winnen of uit welk land de winnaar zal komen. 

Lange termijn weddenschappen

Je kunt vaak ook een weddenschap plaatsen op welke coureur aan het einde van het seizoen de kampioen zal worden. Dit gebeurt de meeste gevallen voor het seizoen, waarbij aan de hand van resultaten in het vorige seizoen de uitbetalingen vastgesteld worden. Ook voor de constructeurstitel (wel team de meeste punten behaald) kun je een weddenschap plaatsen. 

Wedden op de F1 kwalificatie

De F1 kwalificatie verloopt als een knock-out in drie etappes. Elke etappe worden er een aantal coureurs uitgesloten waardoor je aan het einde een tiental overhoudt. De rijdtijden van de laatste etappe bepalen wie er op pole positie start. Ook hier kun je een weddenschap op plaatsen, dit kan niet alleen op wie er op pole positie zal starten, maar ook wie er in de top 3 zal starten. 

Het wedden op de kwalificatie geeft je min of meer een extra “wedstrijd” om een weddenschap op te plaatsen. 

Live wedden op Formule 1

Om de spanning nog wat op te hoge is het live wedden op de Formule 1 ook een optie. Hier is het van belang om snel verstandige beslissingen te kunnen maken. Als we het live wedden op Formule 1 vergelijken met het live wedden op andere sporten komen we erachter dat er een duidelijk verschil is. Zo moet elke coureur per race minstens één keer een pitstop maken voor nieuwe banden. Momenten als deze kunnen voor een groot verschil zorgen in het resultaat van een race. 

Bij het live kijken van de race zijn commentatoren erg waardevol. Zij zijn namelijk vaak experts in de sport en weten je vaak buitenkansen te vertellen waar jij als gokker een weddenschap op kunt plaatsen. 

Andere informatie kun je onder andere via de radio van de coureur luisteren. Hier kun je namelijk horen wanneer een coureur een pitstop gaat maken. 

Als je denkt dat een bepaalde pitstop voor een achterstand zal gaan zorgen kun je op dat moment je weddenschap nog annuleren en misschien zelfs op de rivaal een weddenschap plaatsen.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een weddenschap op Formule 1?

Bij het wedden op Formule 1 komt er heel wat kijken. Wij hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Ken je coureurs

Allereerst is het zeer belangrijk om de coureurs te kennen. Natuurlijk kun je al een vermoeden hebben als je kijk naar de kansen die de bookmaker biedt (de laagste uitbetalingen staan namelijk bij degenen die geacht worden een race te winnen). Dit is echter niet het slimste om te doen, de bookmakers hebben vaak redelijk wat verstand van de sport, maar weten ook niet alles. Door jezelf goed in te lezen per coureur kun je een aanzienlijk voordeel krijgen. 

In de F1 kan een goede coureur en de hoeveelheid ervaring hij heeft een groot verschil maken.

Volg zo veel mogelijk F1 nieuws

Natuurlijk moet elke wedder weten wat er aan de hand is. Dat fenomeen is niet heel moeilijk te begrijpen. Er zijn echter zoveel kleine details die een grote invloed kunnen hebben dat het zeer belangrijk kan zijn om extra op de hoogte te zijn. 

Het opzoeken van het benodigde nieuws is tegenwoordig zeer eenvoudig. Een simpele zoekvraag als ‘F1 nieuws’ levert je een heuse reeks aan diverse sites op die al het nieuws over F1 bespreken.

Statistieken zijn belangrijk

F1 is zeker een sport die veel met gegevens te maken heeft. De marges bij deze sport zijn zeer klein, niet alleen voor coureurs en teams is het belangrijk om deze gegevens in de gaten te houden, maar ook voor jou als gokker. 

Prestaties van elk team per circuit verschillen sterk door de verschillende lay-out. Zo was bijvoorbeeld in het vorige seizoen het wedden op Red Bull bij een circuit met veel bochten zeer verstandig terwijl het wedden op Mercedes bij een circuit dat veel rechte stukken heeft juist weer vaker op een win eindigde. 

Het weer speelt ook een rol

Zware regen kan een Formule 1 wedstrijd sterk beïnvloeden. Coureurs als Max Verstappen weten goed gebruik te maken van de regen omdat ze uit een land komen waar ze, maar al te goed weten wat regen is. Bekijk dus voor een race goed de weersvoorspelling in het gebied van het circuit!