Basketbal is dan in Nederland niet de meest populaire sport, het wordt echter nog steeds wel veel gekeken en er wordt ook behoorlijk wat op gewed. De sport wordt over de hele wereld gespeeld, maar de bekendste en grootste league is de NBA in Amerika. Ook in Europa zijn er een aantal grotere leagues.

De Olympische Spelen zijn voor nagenoeg elke sport de gouden standaard en ook voor internationaal basketbal geldt dit. Op clubniveau torent de NBA overal bovenuit. Door de populariteit van basketbal en het wedden erop in landen als Amerika is het ook naar Nederland overgekomen. Als je wilt beginnen met het wedden op basketbal of er gewoon meer over wilt weten hebben we hier alles op een rijtje gezet.

Hoe werkt het wedden op basketbal?

Basketbal is een van de gemakkelijkste sporten om te volgen, soms duurt het even voor je het doorhebt maar daarna is er niet veel moeilijks meer te begrijpen. De regels zijn erg eenvoudig. Twee teams met elk vijf spelers staan tegenover elkaar op een veld en ze hebben beiden het doel om zoveel mogelijk punten te scoren. 

De teams verdienen twee punten voor een geslaagde worp binnen zone die het dichtst bij de hoepel is.  Ze kunnen drie punten verdienen door worpen buiten die zone. Mocht er een overtreding zijn geweest kunnen de teams ook éénpunters gooien door de vrije worpen die ze krijgen.

De spelers mogen niet meer dan twee stappen zetten zonder de bal te dribbelen. Basketbal is eigenlijk bedoeld als sport zonder contact, er is echter vaak wel wat gedrang bij een aanval.

De wedstrijden van basketbal duren ergens tussen 120 en 150 minuten. Ze bestaan uit vier kwarten van elk 12 minuten. Door onderbrekingen, pauzes en time-outs lopen de wedstrijden echter vaak veel langer door.

Het wedden op basketbal is redelijk eenvoudig, online zijn er een grote hoeveelheid websites van bookmakers te vinden waar je een weddenschap kunt afsluiten. Straks zullen we ook nog met je doornemen waar je op moet letten bij de sites en het plaatsen van een weddenschap.

Waar kun je op wedden bij basketbal?

Zoals bij de meeste grote sporten zijn er heel veel manieren om te wedden op basketbal. De populairste vormen van basketbalweddenschappen zijn de money line, point spread, en de Over/Under weddenschap.

Money Lines

Wedden op money Lines bij basketbal is net als bij andere sporten de meest eenvoudige weddenschap die je kunt plaatsen. Hierbij plaats je een weddenschap op welk team je denkt dat zal winnen. 

De bookmakers berekenen voor de wedstrijd wat de kans is dat elk van de teams zal winnen. Het team dat de meeste kans maakt op een winst zal je de laagste uitbetaling opleveren bij een weddenschap. De kans en daarmee tegelijk de uitbetaling worden weergegeven door de zogenaamde money line odds.

Voor basketbal wordt dit vaak in de Amerikaanse notatie weergegeven, dit houdt in dat ze in honderdtallen worden weergegeven in plaats van in decimale getallen. Dus: +100 in plaats van +1.00.

Handicap weddenschappen

De handicap weddenschappen (ook wel point spread genoemd) is bij veel basketbal wedders zeer populair. Normaal gezien hebben de beide teams nooit evenveel kans om te winnen. Hierdoor is de kans op het winnen van je weddenschap nooit 50/50. 

Om de weddenschap gelijk te trekken heeft de bookmaker bij een handicapsweddenschap de favoriet een ‘handicap’ meegegeven. Deze handicap houdt in dat de favoriet met een bepaald puntenverschil moet winnen om je de weddenschap te laten winnen. Als je op de underdog een weddenschap plaatst en ze verliezen met een puntenverschil dat kleiner is dan afgesproken wordt het alsnog als een winst gezien. 

Over/Under

Een andere populaire weddenschap om op basketbal te plaatsen is de Over/Under weddenschap hier wed je of het totale aantal punten dat de teams halen tijdens de wedstrijd meer of minder is dan een aantal dat van tevoren is vastgesteld door de bookmaker.

Parlays

Parlay weddenschappen is een speciale vorm van weddenschappen plaatsen. Ze geven je een kans met een kleiner bedrag een grotere uitbetaling te winnen, maar hebben een aanzienlijk hoger risico. Parlays houden in dat je meerdere weddenschappen aan elkaar knoopt. De parlays bij de NBA vereisen dat je meer dan twee weddenschappen aan elkaar knoopt. 

Hoe meer weddenschappen aan jouw parlay worden toegevoegd, hoe groter uitbetaling kans zijn maar ook hoe groter het risico. Alle weddenschappen in de parlay moeten namelijk gewonnen worden voordat er een uitbetaling is. Deze weddenschappen zijn zeer geschikt voor gokkers die met een klein bedrag kans willen maken op een grote uitbetaling.

Prop weddenschappen

Propositie weddenschappen (afgekort prop weddenschappen of prop bets) stellen je in staat om op veel verschillende dingen binnen een wedstrijd te wedden en niet alleen op de uitkomst. 

Bij prop weddenschappen kun je inzetten op bepaalde gebeurtenissen in een spel maar ook op prestaties van een team of een individuele speler. Denk hierbij aan welk team het eerst 20 punten behaalt of de hoeveelheid assists van een speler. 

Langdurige weddenschappen

Er zijn ook een aantal langdurige weddenschappen die je kunt doen bij basketbal. Deze weddenschappen worden ook wel futures genoemd. Vaak gaat het hierbij om de winnaar van de gehele competitie of de hoeveel winsten een team weet te behalen in een seizoen. 

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een weddenschap op basketbal? 

Omdat basketbal weer een geheel andere sport is dan de sporten waar de meeste Nederlanders naar kijken is het belangrijk dat je op het één en ander let tijdens het wedden. We leggen je uit waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een weddenschap.

De beste kansen zoeken

Houdt tijdens het wedden altijd rekening met de verschillende kansen die de verschillende bookmakers bieden. Vaak is de beste strategie om een paar vaste bookmakers uit te kiezen. Voor het plaatsen van een weddenschap kijkt je vervolgens naar welke bookmaker of site de beste uitbetaling op zal leveren. Je bent op geen enkele manier verplicht om bij dezelfde bookmaker te blijven wedden dus als je bij de concurrent een voordeligere weddenschap ziet kun je daar zeker gebruik van maken.

Houdt in de gaten of teams in vorm zijn

Elk team binnen competities als de NBA heeft wel eens een aantal slechte wedstrijden. Kijk dus niet alleen naar de standen maar ook naar hoe het team het de afgelopen tijd heeft gedaan. Dit kun je gemakkelijk doen door de resultaten van de afgelopen drie wedstrijden te bekijken.

Blessures en off-nights

Het schema van de NBA kan behoorlijk wat vragen van de spelers, zelfs de beste spelers hebben wel eens rust nodig of lopen soms een blessure op. Het uitvallen van sterspelers kan een grote invloed hebben op het resultaat, let dus op het aantal wedstrijden dat een speler achter elkaar heeft gespeelt of hoe vaak ze blessures oplopen en houdt hier rekening mee. 

Het uitvallen van de grote sterren zal de meeste invloed hebben op de kans van een team om te winnen. Vaak zijn er in het team een aantal spelers die ondergewaardeerd zijn en stiekem een aanzienlijke rol spelen in het team. Kijk dus van tevoren goed welke spelers mee gaan doen aan de wedstrijd en wat hun sterke en zwakke kanten zijn vergeleken met de tegenstanders. 

Ken je teams

Net als bij elke sport zijn er basketbalteams die vaker een moeilijkere start hebben of die juist aan het begin van de wedstrijd de meeste punten binnenslepen. Van deze kennis kun jij als gokker gebruik maken door juist op de uitkomst van de eerste kwart van de wedstrijd extra of minder in te zetten. 

Verken het schema

Houdt het schema goed in de gaten, vooral als er teams zijn die snel achter elkaar meerdere wedstrijden moeten spelen. Vaak is dit zo goed mogelijk gespreid, er zijn echter nogal eens gevallen van teams die snel achter elkaar moeten spelen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de spelers en de prestaties van het team.

De rol van scheidsrechters

Bij veel spellen horen de scheidsrechters een verborgen rol te spelen en zo min mogelijk invloed te hebben op de wedstrijd. Bij basketbal is dit echter soms niet het geval en hebben de scheidsrechters wel degelijk invloed op de uitkomst. Bepaalde scheidsrechters hebben sneller de neiging bepaalde straffen te geven of te zorgen voor een bepaald resultaat. Hier kun jij gebruik van maken bij de Over/Under weddenschappen.