Wedden in Nederland

Wedden is al lange tijd een populaire bezigheid van de gemiddelde Nederlander. In dit artikel gaan we kijken wat de geschiedenis van het wedden is en wat de wedmogelijkheden zijn op het moment.

Geschiedenis van het wedden in Nederland

Om het begin van de geschiedenis van het Nederlandse wedden te kunnen bekijken zullen we kort moeten duiken in de geschiedenis van het gehele gokken in Nederland. Rond 1900 werd namelijk elke vorm van gokken, los van de staatsloterij die al sinds 1726 bestaat, verboden. Na de tweede wereldoorlog kwam er pas wat versoepeling in de wetgeving van het wedden, in 1950 mocht namelijk de staatsloterij vaker worden georganiseerd. 

Pas in 1964 kwam de grootste verandering in de wetgeving rondom het gokken. De Wet op Kansspelen werd in dat jaar ingevoerd. De invoering van die wet was ook gelijk het startpunt voor de wedmarkt in Nederland. Voetbaltoto werd vanaf dat jaar legaal en gereguleerd. 

In 2012 werd de Nederlandse Kansspelautoriteit opgericht als regelgever en toezichthouder op alle kansspelen in ons land. De Kansspelautoriteit werkt onder opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en heeft drie hoofdtaken – bescherming van gokkers, voorkomen van illegale gokpraktijken, en bestrijding van gokverslaving.

De wet op kansspelen is sindsdien meerdere keren aangepast, de meest recente aanpassing was op 1 oktober 2021. Deze aanpassing stelde de markt voor het online wedden en gokken open voor een aantal bookmakers. 

Waarop je kunt wedden in Nederland

In Nederland is de laatste tijd gelukkig veel ruimte gekomen voor het plaatsen van een weddenschap. Dit kan op een groot aantal verschillende dingen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheid sporten waarop gewed kan worden. 

Sportweddenschappen

De meest populaire categorie om op te wedden is al jaren de verschillende sporten. De oudste van de sportweddenschappen is het wedden op paardenraces. Dit gebeurt al sinds 1780 en is nog steeds erg populair. 

Hedendaags is de voetbaltoto razend populair, je komt het overal tegen. Het wedden op sporten geeft het kijken van een website extra spanning, dit is de grootste reden voor de populariteit. 

Naast deze twee sporten kan er inmiddels op verschillende sites op nagenoeg elke sport gewed worden. Sporten als Formule 1, hockey, golf en darten komen vaak terug. 

Hoe je kunt wedden in Nederland

In Nederland is de makkelijkste manier om te wedden op dit moment het online wedden, naast deze manier kun je bij sporten ter plekke ook weddenschappen plaatsen. Je klaarmaken op het plaatsen van een weddenschap is op de beschikbare sites zeer simpel.

Online wedden

Let bij het zoeken van een site die bij je past op dat die site een Nederlandse gokvergunning bezit. Deze gokvergunningen worden uitgedeeld sinds de laatste wijziging van de Wet op Kansspelen. De bookmakers die zo een vergunning hebben zijn gegarandeerd beveiligd en zullen er alles aan moeten doen om oplichting en gokverslaving te voorkomen. Natuurlijk moet je wel 18+ zijn en ten alle tijden verantwoord willen gokken. Als je aan deze criteria voldoet, kun je aan het registratieproces beginnen.

Nagenoeg elke bookmaker zal dezelfde gegevens van je vragen, dit komt doordat ze die moeten, kunnen laten zien als ze een controle hebben. Deze gegevens zijn je naam, geboortedatum, adres en emailadres. Zoals bij elk account moet je een inlognaam en wachtwoord opgeven zodat je later nogmaals in kunt loggen. 

Na het aanmaken van het account kom je in het verplichte verificatieproces. Als er geen verificatieproces is willen we je dringend adviseren om niet verder te gaan met het wedden op die site. Een verificatieproces is namelijk verplicht en garandeert de veiligheid van jou en de bookmaker. Tijdens dit proces zul je een kopie van een identiteitsbewijs moeten indienen, dit zorgt ervoor dat de bookmaker zeker weet dat jij de persoon bent die je beweerd te zijn.

Daarna is het een kwestie van geld in de portemonnee zetten die gekoppeld is aan je account en je kunt je eerste weddenschap plaatsen.

Plaatselijk wedden

Bij veel sporten kun je ter plekke inzetten op je favoriete speler of club. Hoe dit in zijn werk gaat verschilt per sport en plaats, wel zul je ten alle tijden je ID moeten laten zien. 

Is wedden in Nederland legaal?

Op deze vraag kunnen we zeer kort antwoord geven, ja wedden en gokken in Nederland is legaal.

Het langere antwoord is dat gokken alleen bij geregistreerde providers met een vergunning legaal is. De bekendste providers zijn TOTO en de staatsloterij. TOTO is al jarenlang de grootste speler op het gebied van sportweddenschappen, maar sinds Unibet hun licentie heeft gekregen in Nederland zijn zij in de race om de grootste aanbieder te worden. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bookmaker?

Het belangrijkste bij het kiezen van een bookmaker zou ten alle tijden de veiligheid moeten zijn. Het spelen bij een bookmaker die geen vergunning heeft willen we daarom sterk afraden, dit kan namelijk nare gevolgen hebben. Je kunt opgelicht worden door de bookmaker en de kans op een gokverslaving is een stuk groter.  

Uiteindelijk willen we dat de wed site waarbij jij gaat wedden zoveel mogelijk bij je past. Daarom is het heel belangrijk om goed op de site te kijken wat ze aanbieden en welke betaalmethoden ze ondersteunen. 

Bonusaanbiedingen en gratis weddenschappen

Een extra bonus bij het aanmelden op een site voor weddenschappen slaat niemand af. Kijk daarom of de website die jij op het oog hebt een welkomstbonus heeft en wat je moet doen om daaraan deel te nemen. Bekijk ook wat de voorwaarden zijn er moeten geen forse inzetvereisten, moeilijke voorwaarden of verborgen achterdeurtjes zijn.

Als je van plan bent om een trouwe klant te blijven bij de bookmaker is het verstandig om een kijkje te nemen of de site loyaliteitsbonussen heeft. Deze bonussen zijn geschikt voor de mensen die langere tijd wedden bij dezelfde site. Vaak krijg je na enige tijd, gratis weddenschappen en andere leuke extra’s. 

Klantenservice

Natuurlijk zit niemand erop te wachten om problemen te ervaren bij het wedden, mocht je echter problemen hebben is het van belang dat je snel geholpen kunt worden. Hoe meer beschikbare kanalen voor klantenondersteuning, hoe beter. De populairste vorm van communicatie is een live chat die vaak 24/7 beschikbaar is. Nagenoeg altijd word je na enkele minuten geholpen. Ook een e-mail en gratis telefoonnummers zijn gemakkelijk om te hebben als je vragen hebt. 

Kansen en prijzen

Natuurlijk is de kans die je maakt op het winnen van een prijs erg belangrijk, de verschillende bookmakers hebben vaak andere kansen voor dezelfde wedstrijden. Kies hierbij dan ook voor de bookmaker die je de meeste waar voor je geld kan opleveren.