Live wedden is de nieuwste ontwikkeling binnen het wedden, het biedt spelers de ultieme ervaring, flexibiliteit en veel mogelijkheden om geld te verdienen. Vooral online beschikbaar vanwege de zeer technische aard, stelt live wedden de spelers in staat om een stuk meer betrokken te zijn bij hun weddenschappen en er meer plezier aan te beleven. Als je nog nooit van het concept gehoord hebt of er meer over wilt weten, leun dan achterover, want we gaan je elk aspect van live wedden uitleggen.

Wat is Live Wedden?

Vroeger kon je alleen weddenschappen afsluiten op een wedstrijd voordat die was begonnen. Zodra de wedstrijd begon eindigde de kans om weddenschappen af te sluiten. Bookmakers realiseerden echter na een tijdje dat ze hun gebruikers een veel betere ervaring konden bieden als ze een systeem konden ontwikkelen waarmee gokkers tijdens de wedstrijd extra weddenschappen konden afsluiten. Hier ontstond het live wedden. 

Soms worden deze weddenschappen na een vaste tijd in de wedstrijd aangeboden en in sommige gevallen worden ze aangeboden na elke significante speelactie. In principe kun je de hele wedstrijd weddenschappen afsluiten, ze worden dan echter maar een aantal keer in een wedstrijd geüpdatet. Waarop je kunt wedden en wat de kansen per weddenschap zijn zal variëren per bookmaker. Elke bookmaker heeft hier zijn eigen systeem, mensen en berekeningen voor. 

Hoe kun je live wedden?

Om live te kunnen wedden heb je een account nodig bij een bookmaker die live wedden ondersteund. Om een account aan te maken bij zo een bookmaker zul je een aantal gegevens over jezelf moeten invullen. Voordat je mag gokken moet de bookmaker namelijk zeker weten dat jij ouder bent dan 18 en dat je mag gokken. Deze gegevens zul je moeten verifiëren omdat de bookmaker dit verplicht is door de wet Kansspellen op Afstand. 

Let voor het live wedden of de site waarop je gaat wedden bij je past. Kijk dus van tevoren even of de kansen eerlijk zijn en op jou afgestemd zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van live wedden?

Elke vorm van gokken heeft zijn voor- en nadelen, ook voor live wedden geldt dit. Laten we eens gaan kijken wat ze zijn.

Voordelen

Het allereerste voordeel wat we kunnen noemen is het feit dat de kansen op alle weddenschappen juist zouden moeten zijn. Om te zorgen dat de kansen zo correct mogelijk zijn huren de verschillende bookmakers mensen in om deze te berekenen. Bij live weddenschappen wordt hier een enorme tijdsdruk opgezet waardoor de kans zeer groot is dat je vroeg of laat een buitenkansje tegen gaat komen. Een andere manier voor bookmakers om de kansen te berekenen is door het gebruik van software, deze software is echter ook niet perfect waardoor de kans blijft dat er een foute kans berekend wordt. 

Meestal zal de bookmaker de kans zo berekenen dat die juist is. We moeten dan echter wel onthouden dat de verhouding wat uitbetaling betreft kan verschuiven op basis van hoe het publiek wed. Het weddende publiek is niet altijd even slim, als je dus zelf in staat bent om dit door te hebben kun je een groot aantal kansen benutten. Het weddende publiek heeft namelijk de neiging met hun hart te wedden in plaats van met hun hoofd. Als genoeg mensen de ene kant op wedden, zal de uitbetaling verschuiven en worden de kansen aan de andere kant van de weddenschap een stuk beter.

Nadelen

Het belangrijkste nadeel van live wedden dat we moeten vermelden is het feit dat sommige mensen de stress die het kan brengen niet fijn vinden. Voor de wedstrijd kun je op je gemak de weddenschappen bekijken en kiezen waar je op gaat inzetten. 

Het live wedden op de wedstrijd geeft voor veel mensen echter een stuk meer stress waardoor ze minder van het spel genieten en te veel gefocust worden op hun weddenschappen. Als je de weddenschap plaatst bij een normale weddenschap in plaats van een live weddenschap hoef je tijdens de wedstrijd niet meer erop te letten omdat je er toch niets meer aan kunt veranderen.

Als tweede nadeel komen we vaak tegen dat mensen onder tijdsdruk onverstandige weddenschappen gaan plaatsen. Tijdens de wedstrijd komt er bij het live wedden nou eenmaal veel op je af en kan dat ervoor gaan zorgen dat je niet meer met een helder hoofd de weddenschappen kunt plaatsen.

Strategie voor live wedden

Voor live wedden geldt dat je van tevoren goed een strategie moet bepalen. Door deze strategie van tevoren te bepalen kun je tijdens de wedstrijd snel beslissingen maken.

De meeste ervaren wedders op live weddenschappen beginnen graag met een standaard weddenschap voor het spel begint als startpunt. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar het geeft je wel meer mogelijkheden en kennis voordat je het spel ingaat. 

Weddenschappen in het spel kun je gebruiken om weddenschappen die goed lopen extra te boosten en om de weddenschappen die de verkeerde kant opgaan te redden. Deze flexibiliteit wordt mogelijk als je al voor het spel de weddenschappen vast hebt gesteld. 

Ken je grenzen

De tijdsdruk binnen het spel kan het gemakkelijk maken om meegesleept te worden en zo je grenzen voorbij te gaan. Bij het hebben van meerdere weddenschappen is het erg belangrijk dat je in de gaten houdt hoeveel je in totaal ingezet hebt. Als je vaker gokt met meerdere weddenschappen kan het voor je verstandig zijn om een Excel bestand aan te maken zodat je alles gemakkelijk kunt bijhouden. 

Gelukkig hebben de online bookmakers vaak zelf prachtige interfaces die je al gelijk veel informatie kunnen geven. Maak dan ook gebruik van deze informatie en kies voor sites die een goede interface hebben. 

Zorg ervoor dat je het spel blijft volgen

Dit is vaak een punt waar veel nieuwe wedders de fout in gaan. Bij een live weddenschap kan elk klein detail je een voorsprong geven op de rest. Deze details zul je niet opvangen als je iets anders tegelijk aan het doen bent of op meerdere wedstrijden tegelijk inzet. 

Ga dus niet te veel op de getallen af die de computer je geeft, als je de wedstrijd goed in de gaten houdt heb je vaak al snel door wel team de overhand heeft. Dit kan de computer niet altijd goed zien waardoor jij een kans hebt op de lijnen in te zetten die feitelijk nog wat achterlopen. 

Wees bekend met de interface

En belangrijk punt om te noemen is dat het erg belangrijk is om de interface eens goed te bekijken voordat je begint met wedden en voordat de wedstrijd begint. Dit zorgt ervoor dat je de juiste knoppen en informatie snel weet te vinden wat gezien de tijdsdruk van levensbelang kan zijn. Door voor de wedstrijd eens vijf minuten de website van de bookmaker goed te bekijken kun je jezelf tijd besparen op de cruciale momenten.

Begin hier niet

Als je nieuw bent binnen de sportweddenschappen, zullen we je niet aanraken om hier te beginnen. Begin met een aantal traditionele weddenschappen en probeer op die manier te leren hoe het in elkaar steekt. Je er te vroeg in storten voordat je doorhebt hoe de weddenschappen werken, zal alleen maar hoofdpijn en fouten veroorzaken. Ingewikkeld is het niet maar soms moet je niet gelijk in het diepe springen.