Het wedden op tennis gaat er een stuk anders aan toe dan het wedden op de andere balsporten. Tennis werkt namelijk een stuk anders dan de meeste sporten. Daarom is het belangrijk om het één en ander van de sport af te weten voordat je begint met het plaatsen van weddenschappen. Het wedden kan een goede manier zijn om de sport meer te leren kennen maar alsnog is het belangrijk de basisprincipes te kennen voordat je gaat kijken en wedden.

Hoe werkt het tennis en het wedden op tennis?

Tennis is een niet al te ingewikkeld spel om te begrijpen, het wordt gespeeld tussen twee tegenstanders (enkelspel), of vier tegenstanders (dubbelspel). 

In het midden van het veld staat een net waarover de spelers de bal horen te spelen. Het spelen van tennis kan in tegenstelling tot andere sporten op een aantal ondergronden gedaan worden. De populairste ondergronden zijn gras en klei. De ondergrond beïnvloed de manier van spelen en hoe de bal landt.

Elke tenniswedstrijd is verdeeld in sets en games. De manier van winnen is bij vrouwen en mannentennis een beetje anders, bij de vrouwen moet vaker je twee van de drie sets winnen en bij de mannen drie van de vijf. 

Een set wordt verdeeld in games, de eerste die zes games bereikt komt naar boven als winnaar van de set. Bij elke game slaat een andere speler op zodat beide spelers even vaak op moeten slaan.

Elke game wordt verder verdeeld in vier punten van 15, 30, 40 en ‘game’. Zodra een speler vier punten heeft gehaald wordt de game gezien als gewonnen. Als beide spelers tegelijk de 40 halen wordt er gesproken van een deuce. Om het deuce te verhelpen ga je steeds twee games spelen. De persoon die de eerste game wint heeft ‘voordeel’, mocht de tegenstander echter de volgende game winnen sta je weer gelijk. Om te winnen in het deuce moet je dus twee games achter elkaar winnen. 

Wedden op tennis

Het beginnen met wedden op tennis is behoorlijk eenvoudig. Bookmakers bieden mogelijkheden aan om weddenschappen te plaatsen. Tennis is wat minder populair om op te wedden dan andere sporten zoals voetbal. Om die reden zijn er minder bookmakers die tennisweddenschappen aanbieden, let hier dus op bij het kiezen. 

Na het aanmaken van een account op de site zul je jouw gegevens moeten bevestigen waarna je geld aan je portemonnee kunt toevoegen. Bij tennis zijn de weddenschapskeuzes wat anders dan bij andere sporten. Laten we eens gaan kijken welke keuzes je kunt krijgen.  

Waar kun je op wedden bij tennis?

De weddenschappen die je op tennis kunt plaatsen hebben vaak dezelfde naam als de weddenschappen voor andere sporten. Het gaat het echter wel soms anders aan toe. 

Money line 

De money line is de bekendste manier om te wedden op sporten. Je wed bij deze keuze bij tennis op de uitkomst van een set of een game. Het wedden op de favoriet zal je minder geld opleveren bij een winst dan het wedden op de underdog, de favoriet krijgt om die reden een negatief teken (-) en de underdog een positief teken (+).

Handicap

Ook handicap weddenschappen komen vaak voor in het tennisassortiment van bookmakers. Deze weddenschap is een manier voor de bookmaker om de kansen zo dicht mogelijk bij 50/50 te krijgen. Om dit te doen moet de favoriet bij een game handicapsweddenschap vaak vijf games meer winnen en bij een set handicapweddenschap is dat twee sets.  Als de favoriet in dit geval met maar vier games verschil wint telt het alsnog als een verloren weddenschap. 

Over/Under

Het wedden op de Over/Under in andere sporten houdt altijd in dat je wed op aantal gescoorde punten. De Over/Under in het geval van tennis is echter anders en wordt gebaseerd op het aantal games dat een wedstrijd bevat.

Om een wedstrijd te winnen moet een speler zoals we net al uitgelegd hebben een best-of-three of een best of five winnen. Een speler moet zes games winnen met een marge van twee games om de set te winnen. Het aantal games waar Over of Under op gewed kan worden wordt vaak gezet op 22,5. Dit garandeert dat er altijd of een Over of een Under is. 

Ook het wedden op het aantal sets is mogelijk, je wed hier of het totaal Over/Under de 2,5 is om een best-of-three te winnen moet je namelijk twee sets winnen en bij een best of five is dat minstens vier. 

Waar moet je op letten bij het wedden op tennis?

Bij tennis zijn er een aantal dingen die de uitkomst van je weddenschap sterk kunnen beïnvloeden. Omdat dat bij tennis totaal andere dingen zijn dan bij de andere sporten hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Ken het speeloppervlak

Het eerste waar je op moet letten is het speeloppervlak, de ondergrond van de tennisvelden speelt een grote rol in de uitkomst van de wedstrijd en dus jouw weddenschap. Niet elke speler speelt op elke ondergrond evengoed. Als een speler een duidelijke handicap heeft op een bepaalde ondergrond is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Weinig spelers zijn op alle soorten ondergronden op hun best. Als je weet hoe klei en gras de kansen beïnvloeden kan je dat een duidelijk voordeel geven bij een weddenschap. 

Let op de spelers zelf en hun omstandigheden. 

Doordat er bij tennis maar één of twee spelers in het team zitten kan het humeur van de speler een akelig grote invloed hebben op het resultaat. Let dus op bij tegenvallers of juist als een minder gewaardeerde speler een geweldige winst heeft gehad wat zijn humeur een boost heeft gegeven. 

Ook het soort toernooi kan invloed hebben op de motivatie van de spelers, spelers die vaak in grote toernooien spelen zullen minder gemotiveerd zijn voor de kleinere toernooien. Terwijl een speler die kleine toernooien gewend is juist een motivatie boost kan krijgen door het spelen in een groot toernooi. Houdt hier rekening mee bij het plaatsen van een weddenschap. 

Ook de planning van de toernooien speelt een grote rol in de uitkomst van jouw weddenschappen. Als een speler de kwalificatie door moest komen om in het toernooi te kunnen spelen, beginnen ze een stuk meer opgewarmd dan de spelers die automatisch gekwalificeerd zijn. Andersom hebben die spelers al een gedeelte van hun energie opgemaakt, dit kan na een tijdje juist weer een negatief effect hebben. 

Ook het weer speelt een flinke rol bij de uithouding van een speler. Spelers die gewend zijn aan warm weer zullen niet te veel moeite ondervinden bij het spelen op een zomerse plaats. Een speler die dit niet gewend is zal hier meer moeite mee hebben. 

Verschillende stijlen

Elke speler heeft zijn eigen stijl van spelen en elke stijl heeft zijn voor- en nadelen. Sommige stijlen geven echter een duidelijk voordeel als ze tegen een bepaalde speler met een andere stijl spelen. Ook dit is iets om in de gaten te houden.