Voor Nederland is de Eredivisie de hoogste klasse van voetbal in ons land. In Engeland is dat de Premier League. Doordat de populariteit van de Premier League over is gaan waaien naar Nederland zijn er steeds meer mensen geïnteresseerd in het wedden op de Premier League. Voordat je gaat wedden op de Premier League moet je wel het een en ander weten over de Premier League en wat de historie is van deze competitie. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt het wedden op de Premier League

Het wedden op de Premier League werkt in principe hetzelfde als het wedden op de andere competities. De meeste Nederlandse bookmakers hebben ook voor de Engelse Premier League een flink aantal weddenschappen die je af kunt sluiten. Je kunt hier niet alleen wedden op de uitkomst van de wedstrijd maar ook op de gebeurtenissen als schoten en assists die gebeuren tijdens de wedstrijd. Maak gewoon eens een account aan en kijk wat rond, misschien bevalt het je wel!

De geschiedenis van de Premier League

Om goede beslissingen te maken over het wedden op de wedstrijden in de Premier League is het belangrijk dat je afweet hoe de Premier League werkt.

De Premier League voor leken

De Premier League is net als de eerste divisie het hoogste niveau van profvoetbal in het land. In de Premier League strijden 20 teams om de titel kampioen van Engeland. De Premier League is de bekendste en meest bekeken voetballeague over de gehele wereld en wordt gekeken in 188 landen.

De wedstrijden worden gespeeld in een seizoen dat loopt vanaf augustus tot mei. Alle twintig clubs spelen tijdens het seizoen uit en thuis tegen elkaar. Zoals bij de meeste voetbal leagues worden er drie punten toegekend voor een overwinning, één voor een gelijkspel en geen voor een nederlaag. De club die aan de top eindigt mag zich voor een jaar kampioen van Engeland noemen.

De onderste drie clubs hebben echter minder geluk, zij worden gedegradeerd naar de Championship, één divisie lager. Het gat dat ontstaat door het afvallen van de drie clubs wordt opgevuld met drie clubs die aan de top eindigen van de Championship.

De top vier teams van de Premier League krijgen een extraatje, zij kwalificeren zichzelf namelijk direct voor de Champions League. De club die op de vijfde plaats eindigt mag door naar de Europa League.

Het verleden van de Premier League

De geschiedenis van de Premier League is nog redelijk kort, de league werd pas opgericht toen het profvoetbal in Engeland al een tijd aan de gang was. In de jaren ’80 begon de sport namelijk sterk te vervallen in het Verenigd Koninkrijk. Als klap op de vuurpijl werden de Engelse clubs ook nog eens uit de Europese competitie geweerd door de ramp die zich in 1985 voordeed. De zogenaamde Football League First Division, die toen de nr. 1 competitie was, begon sterk achter te lopen op de Italiaanse en Spaanse competities. 

Hierdoor gingen er een groot aantal sterspelers weg uit het Verenigd Koninkrijk. Rond het begin van de jaren ’90 werd de zaak eindelijk een stuk beter. Engeland bereikte de halve finales in het WK en de UEFA hief het verbod op van het spelen in Europese competities op. Sindsdien is de Engelse topcompetitie explosief gegroeid en is het de meest bekeken competitie ter wereld. 

De FA Premier League werd pas in februari van 1992 gevormd. In het begin waren er 22 clubs in de competitie. Vanaf de start van de competitie was echter al de wens uitgesproken om dat te verminderen. Om die reden spelen er op dit moment nog maar 20 clubs in de competitie.

De naam van de competitie is al een aantal keren veranderd, eerst naar The Premier League en later werd de competitie vernoemd naar de sponsors. 

In totaal hebben 49 clubs in de Premier League gespeeld, van de 49 hebben er echter maar zeven ooit een titel behaald. Zes clubs spelen al sinds het begin van de Premier League, dat zijn: Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur.

Sterspelers uit de Premier League

Het wedden in de Premier League kan niet alleen op de clubs maar ook op de verschillende spelers. Voordat je op spelers gaat wedden is het wel een goed idee om te weten wie de sterspelers zijn. Het laat je vaak het spel een stuk beter begrijpen.

Hedendaags

Er zijn in de Engelse Premier League een flinke hoeveelheid sterspelers te vinden die niet alleen binnen de league uitblinken maar ook nog eens flinke prestaties neerzetten op internationale wedstrijden. Laten we er eens een aantal gaan bekijken. 

Cristiano Ronaldo

Cristiano wordt vaak gezien als een van de bekendste voetballers. Op het moment speelt hij voor Manchester United, er zijn echter wel wat discussies over of hij daar op zijn plek is en of hij niet over zijn top heen is. Met 37 jaar begint hij namelijk wel al wat ouder te worden. Hij weet echter gemakkelijk het net te vinden en als verdediger heb je hem niet graag tegenover je staan.

Virgil van Dijk

De naam van Dijk klinkt niet voor niets erg Nederlands, hij is namelijk de bekendste speler van Nederlandse oorsprong die op het moment in de Premier League speelt, hij speelt hier voor Liverpool. Zoals je als verdediger niet graag Cristiano voor je hebt staan geldt precies het omgekeerde voor Virgil. Als je als aanvaller tegenover hem komt te staan begrijpen we het volledig als er de enige twijfels in je opkomen. Met zijn 1,93 meter is hij ook nog eens een gevaar in de lucht!

Harry Kane

Harry Kane blijft een van de beste voetballers in de Premier League en blinkt ook op het WK steeds weer uit. Goals maken is voor hem namelijk geen probleem, in de Premier League heeft hij er in totaal al 170 weten te maken. 

Mohamed Salah

De tweede Liverpool speler die op deze lijst komt te staan, deze keer echter wel aan de andere kant van het veld. Zeker in het huidige seizoen is hij een geweldige uitblinker wat weer geweldige kansen creëert voor ons als gokkers! Zijn plotselinge veranderingen van tempo en richting zorgen voor heel wat nachtmerries bij de verdediging van het andere team.

Het verleden

Om de geschiedenis van de Premier League compleet te maken moet er toch ook zeker wat gezegd worden over de spelers die we in het verleden tegenkwamen.

Wayne Rooney

Wayne heeft al aanzienlijk wat medailles binnengehaald als speler, op het moment is hij echter nog steeds actief als trainer. In de lijst van all-time Manchester doelpuntenmakers heeft hij een vierde plaats weten te behalen. 

David Beckham

Een van de bekendste namen binnen de Engelse voetbalhistorie, David Beckham heeft niet alleen binnen de Engelse competities heel wat bereikt maar ook op het EK en WK kwam hij meerdere keren als sterspeler naar voren. Hij eindigde zijn carrière bij Paris Saint-Germain

Dennis Bergkamp

Ja en als laatste komt er ook nog een Nederlander voor op de lijst van sterspelers in de Premier League. Dennis Bergkamp heeft niet alleen voor oranje heel wat bereikt bij de interlands maar ook in de Premier League heeft hij heel wat teweeggebracht. Sinds 2019 is hij actief als veldtrainer bij Almere City.