De eredivisie is in ons land de hoogste nationale divisie die valt te behalen binnen het voetbal. Het is ook gelijk de meest bekeken divisie en de divisie waar het vaakst op gewed wordt. Wij gaan het met je hebben wat het wedden op de eredivisie inhoudt en wat het wedden erop speciaal maakt.

Hoe werkt het wedden op de Eredivisie

Het wedden op de Eredivisie werkt in principe hetzelfde als het wedden op de rest van de competities. Omdat dit een Nederlandse competitie is zul je alle welbekende weddenschappen tegenkomen zoals het wedden op resultaat, het wedden met een dubbele kans of de welbekende Over/Under bets.

Wat het wedden op de eredivisie vooral anders maakt is de rijke geschiedenis die het heeft en de clubs en spelers die door bij fans dicht bij hun hart liggen. Laten we eens gaan kijken naar de geschiedenis van de eredivisie.

De geschiedenis van de Eredivisie

De Eredivisie werd opgericht in 1956, twee jaar na het begin van het betaalde voetbal in Nederland.

De Eredivisie voor leken

De Eredivisie bestaat uit 18 clubs, elk van de clubs speelt tweemaal tegen elkaar tijdens het seizoen, één thuiswedstrijd en één uitwedstrijd. De uiteindelijke winnaar van de competitie mag zichzelf voor een jaar landskampioen noemen. Tijdens de Eredivisie wordt er ook gespeeld voor de KNVB Beker, dit wordt gedaan met een knock-out systeem. De winnaar van de beker mag met de winnaar van de Eredivisie strijden om de Johan Cruijff Schaal. Deze wedstrijd wordt een week voor het beginnen van het Eredivisieseizoen gespeeld. De bekerwedstrijden en de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal zijn een aantal populaire wedstrijden om weddenschappen op te plaatsen. 

De club die onderaan eindigt aan het einde van het Eredivisieseizoen degradeert naar het tweede niveau, de Eerste divisie. Deze eerste divisie is tegelijk met de Eredivisie en de minder populaire tweede divisie opgericht. Deze divisie draagt de naam van een sponsor, deze sponsor verandert van tijd tot tijd. Zo is hij begonnen als de TOTO-Divisie, daarna werd hij de Gouden Gids Divisie genoemd waarna hij werd veranderd naar de Jupiler League. Deze naam zit bij veel mensen nog in het hoofd terwijl het sinds 2018 alweer de Keuken Kampioen Divisie heet. De plaats die vrijkomt bij het uitvallen van de laagste club in de eredivisie wordt opgevuld door de kampioen van de eerste divisie. 

De nummer twee tot zeven uit de Eerste Divisie gaan door naar de play-offs. De clubs die deelnemen aan de play-offs worden ingedeeld in twee groepen. In de groepen zit één club uit de Eredivisie die onderaan eindigde en drie van de clubs uit de Eerste divisie. Ook hier komen alle clubs de tegenstanders twee keer tegen, één keer uit, één keer thuis. De clubs die winnaar worden van de beide groepen gaan door naar het volgende seizoen in de Eredivisie. De andere clubs gaan naar de Eerste divisie. 

De reputatie van de Eredivisie door de jaren heen

Sinds het begin heeft de Eredivisie over de gehele wereld een reputatie opgebouwd als een van de gerespecteerde voetbalcompetities. Doordat er genoeg fans zijn die willen kijken en ook een grote hoeveelheid gokkers in ons land kunnen bookmakers als TOTO floreren door de Eredivisie toe te voegen. De Eredivisie is ook nog eens een bekende plek waar getalenteerde jeugd begint en uitgroeit tot wereldsterren. 

Opgegroeid in de Eredivisie

Over de hele wereld staat de Eredivisie bekend als de plaats waar de beste opleidingsprogramma’s en jeugdontwikkeling is. In ons landje zijn hierdoor niet alleen een groot aantal internationale spelers opgegroeid en wereldsterren geworden, er zijn ook nog eens een flink aantal trainers letterlijk en figuurlijk groot geworden. Veel Nederlandse spelers hebben door hun training in de Eredivisie de top van het internationale voetbal bereikt. Denk hierbij aan mensen als Johan Cruijff, Robin van Persie en Wesley Sneijder.

Niet alleen Nederlandse spelers zijn groot geworden door de Eredivisie, ook spelers als Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic zijn in de Eredivisie aan hun aanzienlijke carrière begonnen.

De favorieten binnen de eredivisie

Als favoriete clubs binnen de Eredivisie komen vaak de traditionele grote drie naar voren. Dit zijn Ajax die sinds het begin de meeste titels binnen wist te slepen, PSV die op die ranglijst als tweede staat en Feyenoord die de derde plaats inneemt. Deze clubs waren namelijk de enige die in de tijd tussen 1981 en 2009 kampioen werden. 

Favoriete rivalen

De wedstrijden die vaak het meest bekeken worden bij sporten zijn de wedstrijden waar rivalen tegen elkaar zullen spelen. Bij de Eredivisie zijn deze wedstrijden extra populair en worden ze veel bekeken en op ze gewed. 

Deze rivalen bestaan weer vooral uit de clubs uit de grote drie. Dit zijn dus de wedstrijden van Ajax tegen Feyenoord en PSV en PSV tegen Feyenoord. Verder is er voor elk gedeelte van ons land wel een bekende rivaliteit of een bekende derby. Dit gaat niet alleen per provincie maar ook per stad. Denk hierbij aan de rivaliteit tussen Feyenoord, Sparta en Excelsior die allemaal uit Rotterdam komen. Ook een rivaliteit tussen twee steden komt voor, de steden Rotterdam en Amsterdam zijn voor veel van onze landsgenoten al geliefd of gehaat. Dit wordt vervolgens nog eens versterkt als de clubs van beide steden tegen elkaar moeten spelen.

De promotie van wedden door oud-voetballers uit de eredivisie

Nu het wedden op voetbal in ons land steeds meer voorkomt ga je ook steeds vaker promoties vinden. Een aantal welbekende promoties voor het wedden komen van oud-voetballers. De meest bekende promoties komen van de bekendste bookmaker in ons land, genaamd TOTO. Zo kwam in de laatste reclame onder andere de welbekende Nederlandse oud-international Wesley Sneijder voor. 

De reden dat je bij gokreclames alleen oud-voetballers tegen zult komen ligt in de wet rondom de reclames. De wet over de gokreclames is niet voor elke Nederlander duidelijk maar iedereen kan er duidelijk uit opvatten, dat voor de reclames van sportweddenschappen geen spelers mogen worden gebruikt die nog spelen. Om die reden worden de oude welbekende sporthelden gebruikt voor deze reclames.